Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Advies opgevolgd: Zieke werkneemster mag ontslagen

Geplaatst op: 15-10-2019, 13:48:41

Het advies van de advocaat-generaal om slapende dienstverbanden te beëindigen, wordt al opgevolgd voor de Hoge Raad er een oordeel over heeft kunnen vellen. Een kantonrechter in Noord-Nederland bepaalde dat een vrouw ontslagen moest worden.

De vrouw was sinds 1986 in dienst als maatschappelijk werker bij Welzijn Mensenwerk. Sinds 2016 was ze gedeeltelijk blijvend arbeidsongeschikt. Op 20 november 2019 zou ze met pensioen gaan.

De vrouw meldde zich in mei 2016 ziek. Na twee jaar was duidelijk dat ze niet meer zou kunnen re-integreren. Sinds 2018 verzocht ze om ontslagen te worden. Daardoor zou ze recht hebben op een transitievergoeding.

Vacatures

De welzijnsorganisatie wilde de vrouw liever weer aan het werk hebben en wees haar op vacatures. Dit wilde de vrouw niet. Ze meldde zich opnieuw ziek. Volgens de rechter was het niet aannemelijk dat er passend werk was voor de deels afgekeurde vrouw.

De vrouw eiste een transitievergoeding van ruim €46.000 van haar voormalige werkgever. De kantonrechter kent haar die toe. Ook moet de organisatie de proceskosten betalen.

Compensatie

Op 1 april 2020 komt er een compensatieregeling voor de transitievergoeding na slapende dienstverbanden. Die zal met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015 worden ingevoerd. Het aanvragen van de compensatie heeft wel gevolgen voor de premies die een werkgever betaalt.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 15 oktober 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina